Opolskie tradycyjne śniadanie wielkanocne - baby wielkanocne
Koło Gospodyń Domowych Żytniów
Baba drożdżowa
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka oleju
- 10 dag drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag rodzynek
- 5 dag żurawiny
- sok z cytryny
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki, dobrze wyrobić ciasto i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach przerobić ciasto jeszcze raz i zostawić na 30 minut. Wyłożyć do formy babkowej i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C około 45 min.
Koło Gospodyń Wiejskich Radoszowy
Radoszowska Baba Wielkanocna
Składniki:
- 250g margaryny Palmy
- 250g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jaja
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 – 4 łyżek kakao
- 100g czekolady posiekanej
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić . Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , dodać rozpuszczoną margarynę, delikatnie wmieszać mąkę i mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Formę z kominem wysmarować olejem lub margaryną. Ciasto wylać do formy, piec w temp. 175 °C około 45 min. Po upieczeniu ostudzić , wyjąć z formy, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa
Baba wielkanocna parzona
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- cukier waniliowy
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 10 żółtek
- ¾ szklanki mleka
- 5 dag migdałów
- skórka cytrynowa
- szczypta soli
Przygotowanie:
1 szklankę mąki sparzyć gotującym mlekiem, dokładnie rozetrzeć żeby nie było grudek. Po ostygnięciu wlać rozpuszczone w odrobinie mleka drożdże i ubite żółtka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn popęka wsypać resztę mąki i wyrabiać ciasto po czym wsypać cukier, wlać sklarowane masło, dodać sól, posiekane migdały, skórkę cytrynową i znowu wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki do połowy zawartości. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika . Piec 40min. w temperaturze 180 °C.
Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Włodzienin
Babka Wielkanocna
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka ciepłego
- 12 dag masła
- 4 żółtka
- 3 dag drożdży
Przygotowanie:
Drożdże posypać cukrem, dodać małą ilość mleka i mąki , zrobić rozczyn , odstawić do wyrośnięcia na około 20min. Żółtka utrzeć z cukrem. Do rozczynu dodać wszystkie składniki oprócz masła . Masło roztopić i dodać do ciasta, wyrobić dokładnie całość . Ciasto zostawić do wyrośnięcia - ma podwoić objętość. Następnie wyłożyć do formy aby powtórnie wyrosło w formie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 – 35 min.
Koło Gospodyń Wiejskich w Łosiowie
Szafranowa babka drożdżowa
Składniki:
- 300 g mąki
- ⅓ łyżeczki nitek szafranu
- 3 łyżki gorącej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 60 g masła stopionego i ostudzonego
- 100 g rodzynek namoczonych na noc w szklance czarnej herbaty
Wykonanie:
Z drożdży , 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 30 ml mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szafran zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ucieramy żółtka cukrem i wanilią na puszystą masę. Do dużej miski wsypujemy mąkę , dodajemy rozczyn , utarte żółtka, wlewamy ciepłe(ale nie gorące!) mleko , szafran i dokładnie wyrabiamy. Następnie dodajemy ostudzone masło i jeszcze wyrabiamy , na końcu wsypujemy rodzynki odsączone z herbaty. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominem o średnicy 22-24 cm i ponowie odstawiamy do wyrastania ( ciasto powinno wypełnić całą formę ) na około 30 minut. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wbity w nie drewniany patyczek wychodzi suchy. Po upieczeniu babkę lukrujemy.
LUKIER:
200g cukru pudru plus kilka łyżek wody – cukier mieszamy, bardzo powoli wlewając potrzebną ilość wody, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej konsystencji.
Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich Chrzelice
Baba piaskowa
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 40 dag masła
- 40 dag cukru pudru
- 8 dużych jaj
- 6-8 łyżek kwaśnej śmietany
- sok z 1 cytryny
- skórka pomarańczowa i rodzynki według uznania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i żółtka utrzeć na puch , potem stopniowo dodawać mąkę i śmietanę na przemian dalej ucierając na koniec dodać sok z cytryny. Białka ubić na pianę. Pianę i bakalie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do dużej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180°C około 1 godziny. Po upieczeniu babę lekko ostudzić następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
Związek Kobiet Śląskich Spórok
Wielkanocna baba drożdżowa
Składniki:
- ½ szklanki lekko podgrzanego mleka
- 3 szklanki mąki
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła
- 30 g drożdży
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 2 żółtka
- ½ szklanki wódki
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Drożdże , 3 Łyżeczki cukru i 6 łyżeczek mąki rozrabiamy w mleku i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Resztę mąki przesiewamy do miski , dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie ciasto , posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę . Potem lekko wyrabiamy i wkładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do babki z kominkiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Pieczemy około 45 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polewamy lukrem.
LUKIER:
- 2 jajka – białka
- sok z 1 cytryny
- cukier puder
Przygotowanie:
Cukier puder przesiewamy przez sito do miski. Do cukru dodać białka i sok z cytryny. Miksujemy mikserem na gładką masę. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
Gospodarstwo rolne - Ewa Mleczko
Baba Wielkanocna – Cytryniak
Składniki:
- 350g mąki pszennej tortowej
- 350g margaryny
- 350g cukru
- 10g proszku do pieczenia
- 15g cukru waniliowego
- 1 duża cytryna
- 6 dużych jaj
- 150g cukru pudru
- sok i skórka z pół cytryny
Przygotowanie:
Margarynę roztopić w rondelku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia . Cytrynę umyć , zetrzeć z niej skórkęi wycisnąć sok .Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać partiami cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , sok i skórkę startą z cytryny. Wlać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Formę o pojemnościminimum1,5 l wysmarować margaryną i oprószyć mąką.Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 min. w 170. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny . Jeśli masa jest zbyt gęstadodać odrobinę wody.Na koniec dodać skórkę startą z cytryny i wymieszać.Gotowym lukrem polać wierzch wystudzonej i wyjętej z formy babki udekorować skórką kandyzowaną z cytryny /drobno pokrojoną/.
Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” - Teresa Kern
Babka Wielkanocna z marcepanem z Antoszki
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 10 dag cukru
- 5 dag drożdży
- 5 żółtek
- 10 dag masła rozpuszczonego
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
Z drożdży, 1 łyżki mąki, 30-40 ml ciepłego mleka sporządzić zaczyn. Po wyrośnięciu zaczyn połączyć z resztą mąki , cukru, dodać żółtka i masło. Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować, nałożyć wcześniej zrobioną masę marcepanową , zwinąć w roladę i przełożyć do formy na babkę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 45 minut. Upieczoną babkę lukrujemy.
Masa marcepanowa
Składniki :
- 10 dag ziemniaków ugotowanych
- 50 dag cukru pudru
- 4 łyżki masła rozpuszczonego
- 1 olejek migdałowy do smaku
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i wyrobić na jednolitą masę.
Lukier
Składniki:
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka wody.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.
Gospodarstwo rolne – Maria Nowak
Wielkanocna Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki:
- 20 g drożdży
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- ½ szklanki letniego mleka
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- ½ szklanki rodzynek
Wykonanie:
Z drożdży, cukru i mąki zrobić rozczyn. Jak wyrośnie dodać resztę składników i wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dodajemy rodzynki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem, zostawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C. Po wystygnięciu polewamy lukrem.