Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Produkty

Kwiaty na talerzu

Kwiaty – kolorowe, pachnące i zachwycające. Najczęściej możemy je spotkać w ogrodach, parkach i na skwerkach. Pojawiają się od wczesnej wiosny, by feerią barw rozkwitnąć latem. Nie tylko pięknie wyglądają, ale też roztaczają wokół wspaniały zapach. Coraz częściej kwiaty można spotkać również na talerzu. Dziś przedstawiam Państwu przepisy na wykorzystanie kwiatów w kuchni.

Kwiaty w cieście

Składniki:

  • kwiaty robinii akacjowej, baldachy czarnego bzu lub kwiatostany cukinii
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta wanilii
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kwiatostany opłukać i dobrze osuszyć. Mąkę, mleko, wodę i jajko dokładnie wymieszać. Dodać wanilię. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie konieczności dodać mleko lub mąkę. Kwiatostany zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Herbata utleniona z kwiatów

Składniki:

  • kwiaty bzu lilaka, płatki róży lub kwiaty robinii akacjowej

Sposób przygotowania:

Kwiaty lilaka zebrać i odłożyć na pół godziny, aby trochę przywiędły, gdyż będzie je łatwiej oddzielić od gałązek. Same płatki kwiatów dokładnie zgnieść, przełożyć do słoika i mocno ubić. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić na 3 godziny do piekarnika ustawionego na temp. 50°C. Kwiaty w słoiku będą odbarwione. Po otwarciu, pod wpływem powietrza zbrązowieją. Wysypać je i rozłożyć cienką warstwą na papierze, suszyć w przewiewnym miejscu. Dobrze wysuszoną herbatę przełożyć do czystego słoika.

Ewelina Tomechna

PZDR Opole