Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Produkty

Orzechy na słodko i wytrawnie

Orzechy są bogate w składniki odżywcze, pełne zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, które wspierają serce i pomagają dłużej zachować uczucie sytości. Dzięki zawartości magnezu, potasu i cynku poprawiają funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Są też bogate w antyoksydanty, chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym. Codzienna garść orzechów może wspierać zdrowie serca, pomagać w kontrolowaniu wagi i dodać energii na cały dzień.

Warto więc sięgać po orzechy nie tylko jako przekąskę, ale także jako urozmaicenie dań, wzbogacając ich walory smakowe. Dziś proponuję dwa przepisy: coś na słodko i coś w wersji wytrawnej.

Snickers bez pieczenia

Składniki:

  • 350 g herbatników
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 220 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • orzeszki ziemne do posypania

Sposób przygotowania:

¾ l mleka wlać do garnka, dodać masło i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkiem, budyniem, cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka powoli wlać przygotowaną masę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 1 min. Blachę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Budyń podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki, a następnie przykryć kolejną warstwą herbatników. Wykładać na przemian, tak by ostatnią warstwę stanowiły herbatniki. Masę kajmakową przełożyć do garnka, podgrzać. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek i wylać na ciasto. Orzechy posiekać i posypać nimi ciasto.

Surówka z kiszonej kapusty z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju (może być smakowy, np. lawendowy)
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna, wypłukać w wodzie. Posiekać nożem na mniejsze cząstki. Orzechy i żurawinę posiekać na drobne kawałki. Kapustę połączyć z orzechami, żurawiną i olejem. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pierzem i cukrem.

Ewelina Tomechna

PZDR Opole


Galeria