Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Produkty

Dynia w kresowej kuchni

Jesień to czas, gdy natura obdarza nas obfitością smaków i kolorów, a dynia króluje na naszych stołach. W połączeniu z wyrazistymi warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzy dania, które rozgrzewają i zachwycają smakiem. Zapraszam do odkrycia potraw z kuchni kresowej, które łączą w sobie tradycję i nowoczesność.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 5 litrów wywaru drobiowego
  • 1,5 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 dkg słodkiej śmietany 12%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Zacierka

Składniki:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • woda (tyle ile wchłonie mąka)

Przygotowanie:

Warzywa obrać, umyć. Dynię pokroić w kostkę. Do wywaru drobiowego włożyć warzywa, dynię i gotować do miękkości. Z przygotowanych składników zacierki wyrobić jednolite ciasto i włożyć do zamrażarki przed ugotowaniem kremu. Po ugotowaniu warzywa zmiksować na krem. Ciasto wyjąć z zamrażarki, następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, dodać do kremu i całość zagotować. Ciągle mieszać, by nie przywarło do dna garnka. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Autor przepisu: Danuta Pyrda

Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 25 dkg margaryny lub masła
  • 100 ml mleka
  •  2 łyżeczki mieszanki przypraw (kakao, cynamon, imbir, cykoria)
  • ½ opakowania proszku do pieczenia lub sody
  • 2 łyżki stołowe bakalii (rodzynki, żurawina)

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, piec ją w piekarniku w 180°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu, gdy wystygnie, wybrać miąższ łyżką i zmiksować. Mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier, ostudzone mleko z masłem, zmiksowaną dynię oraz przyprawy z bakaliami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie zmiksować mikserem na niskich obrotach, a później przejść na najwyższe obroty. Miksować przez około 5 min. aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 1 godzinę aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ciasto zostawić jeszcze na 10 min. w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi, bądź też polać polewą czekoladową.

Autor przepisu: Anna Śliwińska

Opracowanie:

Jadwiga Tymrakiewicz

Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich


Galeria