Dynia w kresowej kuchni
Jesień to czas, gdy natura obdarza nas obfitością smaków i kolorów, a dynia króluje na naszych stołach. W połączeniu z wyrazistymi warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzy dania, które rozgrzewają i zachwycają smakiem. Zapraszam do odkrycia potraw z kuchni kresowej, które łączą w sobie tradycję i nowoczesność.
Zupa dyniowa
Składniki:
- 5 litrów wywaru drobiowego
- 1,5 kg dyni
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 5 ząbków czosnku
- 10 dkg słodkiej śmietany 12%
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Zacierka
Składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 2 żółtka
- szczypta soli
- woda (tyle ile wchłonie mąka)
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć. Dynię pokroić w kostkę. Do wywaru drobiowego włożyć warzywa, dynię i gotować do miękkości. Z przygotowanych składników zacierki wyrobić jednolite ciasto i włożyć do zamrażarki przed ugotowaniem kremu. Po ugotowaniu warzywa zmiksować na krem. Ciasto wyjąć z zamrażarki, następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, dodać do kremu i całość zagotować. Ciągle mieszać, by nie przywarło do dna garnka. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Autor przepisu: Danuta Pyrda
Ciasto dyniowe
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 30 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 3 jajka
- 25 dkg margaryny lub masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw (kakao, cynamon, imbir, cykoria)
- ½ opakowania proszku do pieczenia lub sody
- 2 łyżki stołowe bakalii (rodzynki, żurawina)
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, piec ją w piekarniku w 180°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu, gdy wystygnie, wybrać miąższ łyżką i zmiksować. Mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier, ostudzone mleko z masłem, zmiksowaną dynię oraz przyprawy z bakaliami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie zmiksować mikserem na niskich obrotach, a później przejść na najwyższe obroty. Miksować przez około 5 min. aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 1 godzinę aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ciasto zostawić jeszcze na 10 min. w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi, bądź też polać polewą czekoladową.
Autor przepisu: Anna Śliwińska
Opracowanie:
Jadwiga Tymrakiewicz
Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich