Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Przepisy prawne

Uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie rolniczego handlu detalicznego - relacja ze szkolenia

W dniach 16-17.01.2017 r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie odbyło się szkolenie pt „Uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie rolniczego handlu detalicznego”. Celem szkolenia było przygotowanie doradców do udzielania rolnikom pomocy w zakresie warunków uruchamiania i prowadzenia sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach nowej formy działalności jaką jest rolniczy handel detaliczny.

W szkoleniu wzięło udział łącznie 61 osób. Byli to przedstawiciele Centrum Doradztwa Rolniczego, Ośrodków Doradztwa Rolniczego i Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wykładowcami na szkoleniu byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii i Departament Finansów, Głównej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Głównej Inspekcji Weterynaryjnej oraz Głównej Inspekcji Sanitarnej. Podczas swoich wykładów przedstawili zagadnienia związane z prowadzeniem działalności rolniczego handlu detalicznego zgodnie ze swoimi kompetencjami.

Prezentowane treści dotyczyły wymagań sanitarnych i weterynaryjnych przy produkcji i sprzedaży żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, wymagań dla obiektów przeznaczonych do prowadzenia takiej działalności, jakości handlowej produkowanej żywności oraz wymagań w zakresie znakowania produktów żywnościowych wprowadzanych do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego. Odrębnym zagadnieniem przedstawionym na szkoleniu przez przedstawiciela Departamentu Finansów MRiRW były zmiany w przepisach prawa podatkowego dotyczące zwolnień i sposobu opodatkowania sprzedaży żywności przetworzonej w rolniczym handlu detalicznym.

Uczestnicy szkolenia mieli bardzo dużo pytań dotyczących regulacji prawnych prowadzenia tej działalności. W trakcie szkolenia przedstawiono zalety i wady poszczególnych rozwiązań. Prowadzący szkolenie przyznali, że wiele kwestii z uwagi na duże możliwości, różnorodność produktów jakie mogą być produkowane i wprowadzane do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego wymaga doprecyzowania. Będą one wyjaśniane w najbliższym czasie, a wypracowane rozwiązania będą przekazywane pracownikom jednostek doradztwa rolniczego podczas szkoleń aby w jak najszerszym zakresie rolnicy zainteresowani taką działalnością mogli skorzystać z informacji dotyczących zasad jej prowadzenia.

Źródło:

CDR w Brwinowie

http://www.cdr.gov.pl/57-aktualnoci/cdr-informuje/2131-uruchamianie-i-prowadzenie-dzialalnosci-w-zakresie-rolniczego-handlu-detalicznego-relacja-ze-szkolenia?highlight=WyJyb2xuaWN6eSIsImhhbmRlbCIsImRldGFsaWN6bnkiLCJyb2xuaWN6eSBoYW5kZWwiLCJyb2xuaWN6eSBoYW5kZWwgZGV0YWxpY3pueSIsImhhbmRlbCBkZXRhbGljem55Il0=


Pliki do pobrania

Nazwa Wielkość Pobierz
kuchnie-domowe-gis.pdf 3.73 MB
przykladowy-wzor-rhd.pdf 292.79 KB
rejestracja-wsse-b.pdf 1.38 MB
rhd-giw.pdf 364.64 KB
rhd-podatki.pdf 626.74 KB
rhd-gis.pdf 1.17 MB
zadania-i-produkt-polski-do-druku.ppt 1.28 MB
znakowanie-ogoelne-mieso-mleko-i-ryby.ppt 6.89 MB
znakowanie-wybranych-grup-towarowych-do-druku.ppt 319 KB