Krajowa lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerialna lista składa się z produktów, które cechuje przede wszystkim jakość, wyjątkowe cechy oraz właściwości wynikające z zastosowania tylko i wyłącznie tradycyjnych metod wytwarzania.
Lista została stworzona na mocy ustawy z dnia 17 grudnia 2004 o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Wiek należy udowodnić za pomocą uźródłowionych przekazów książkowych, fotograficznych bądź nagraniowych. W momencie kiedy forma przekazu wydaje się uboga, wnioskodawca może przeprowadzić badania etnograficzne, np. rozmowy ze starszymi osobami - świadkami spożycia danego specjału.
Wszystkie produkty ubiegające się o taki wpis, a występuje o to ich producent powinny stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi. Producenci nie nabywają żadnego prawa ani do ochrony, ani do promocji wpisanych produktów jako własnych, gdyż ochronie podlega sam produkt, a nie jego wytwórca.
Weryfikacją wniosku o wpis produktu na listę produktów tradycyjnych odpowiedzialny jest marszałek danego województwa, który przed dokonaniem oceny zwraca się do izby gospodarczej zrzeszającej producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z prośba o wyrażenie jej opinii. Następnie wniosek o wpis przesyłany jest do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister odpowiedzialny jest za prowadzenie i uaktualnianie Listy Produktów Tradycyjnych, która publikowana jest w Dzienniku Urzędowym Ministra (raz w roku) oraz na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na listę trafić mogą produkty z różnych kategorii, a mianowicie produkty: mięsne, mleczne, rybnr, warzywa, owoce, wypieki, tłuszcze, oleje, miody, napoje, dania gotowe i inne.
Ideą promującą i rozwijającą regionalną żywność, jak również specyfikę regionów w Unii Europejskiej jest sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Kulinarne Dziedzictwo sprowadza się do wspólnego logo, ustalonych kryteriów, uczestnictwa dla przedsiębiorstw, wspólnego marketingu i działań na szczeblu regionalnym i europejskim.
|
Jak to jest na Opolszczyźnie?
W dniu 26 stycznia 2009 roku Zarząd Województwa Opolskiego przyjął regulamin Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego, rozpoczynając tym samym nabór wniosków przedsiębiorców chętnych do uzyskania członkostwa w sieci.
Do sieci „ Dziedzictwo Kulinarne Opolskie” przyłączyć się mogą: restauratorzy, przetwórcy żywności oraz rolnicy.
Regulamin, formularz wniosku oraz więcej informacji dostępne są na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego: www.umwo.pl
Specyficzne i oryginalne produkty żywnościowe mogą ubiegać się na szczeblu unijnym o jeden z trzech znaków:
Chroniona Nazwa Pochodzenia
|
Chronione Oznaczenie Geograficzne
|
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
produktu rolnego lub środka spożywczego zgodnego z opublikowaną specyfikacją produktu lub bez zastrzeżenia nazwy. |
Ważnym aspektem jest to, iż tu nikt nie jest właścicielem wymienionych oznaczeń. Oznaczenia te są dobrem narodowym, mającym na celu rozwój całego regionu , a nie jednostkowej firmy. Wymogiem jest, ażeby produkt do systemu europejskiego zgłaszała grupa producentów.
WIĘCEJ INFORMACJI NA STRONACH: www.minrol.pl ; www.umwo.pl ;