„Mięsiwo w ziołach i miodzie”
Gospodarstwo rolne - Maria Czekajło
Szynka w ziołach i miodzie
Składniki:
1,5 kg szynki
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- po szczypcie przypraw – rozmarynu, oregano, tymianku, majeranku, papryki, pieprzu i soli
Wykonanie:
Wyżej wymienione składniki wymieszać ze sobą i powstałą marynatą natrzeć szynkę i przełożyć do miski. Zamarynowana szynkę w misce wstawić w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na około 24 godziny. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć szynkę z lodówki i włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać kilka liści laurowych i kilka ziaren angielskiego i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C piec jeszcze przez 1 godz. 30 min.
Stowarzyszenie Odnowy Wsi w Przylesiu
Golonka piwno miodowa w ziołach
Składniki:
- 2 duże golonki wieprzowe
- 2 czubate łyżki soli
- 16 ziaren pieprzu
- 16 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżki majeranku
- 10 dużych liści laurowych
- 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej lub słodkiej
- szczypta mielonego pieprzu
- ¾ szklanki jasnego piwa
- 3 łyżki miodu
- 3 – 4 litry ciepłej wody
Wykonanie:
Golonki umyć, ponacinać nożem skórę , ułożyć ściśle w szerokim garnku. W ciepłej wodzie rozpuścić 2 czubate łyżki soli , dodać 8 ziaren ziela angielskiego , 8 ziaren pieprzu i 5 pokruszonych liści laurowych. Zalać golonki i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie golonki wyjąć , całą zalewę wylać. Ponownie golonki ułożyć w garnku, dodać płaską łyżkę soli, 5 liści laurowych, 8 ziaren pieprzu i 8 ziaren ziela angielskiego. Następnie wsypać 2 łyżki majeranku i 2 łyżki czosnku granulowanego. Zalać wodą i ugotować na bardzo małym ogniu . Gotować aż golonki będą prawie miękkie (uważać , żeby nie rozgotować ). Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową , przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować połową bejcy składającą się z : miodu wymieszanego z piwem i ½ łyżeczki papryki i szczyptą mielonego pieprzu (używając pędzelka). Zapiekać 20-25 min w 200 °C z termoobiegiem aż skórka będzie złocista i chrupiąca. W czasie zapiekania polewać resztą bejcy aż do wyczerpania. Podawać z chrzanem lub musztardą .
Gospodarstwo rolne – Iwona Markowska
Schab z jabłkami i rodzynkami
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 50 g rodzynek
- 200 ml soku jabłkowego
- 3 jabłka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- około 0,5 łyżeczki soli
- około 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Rozcieramy na miazgę (najlepiej w moździerzu) rodzynki z czosnkiem. Miód mieszamy z olejem , po czym dodajemy do utartych rodzynek z czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia , oprószamy solą , pieprzem , tymiankiem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika . Gdy skórka się zrumieni wlewamy sok jabłkowy, przykrywamy i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 °C. Pieczemy jeszcze przez około 45 minut co jakiś czas polewając schab wytworzonym sosem. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( środek wydrążamy, ale zostawiamy skórkę) i pieczemy jeszcze 20 minut.
Gospodarstwo rolne – Bogusława Lenartowicz –Sak
Szynka pieczona w zaprawie miodowej i ziołach
Składniki:
- !,5 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka rozmarynu i majeranku
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie:
Mięso myjemy i suszymy , czosnek wyciskamy i ucieramy z solą nacieramy mięso i doprawiamy pieprzem .Następnie posypujemy rozmarynem i majerankiem. Przekładamy przyprawione mięso do naczynia żaroodpornego i na mięsie układamy plasterki masła. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. i pieczemy bez przykrycia około 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170°C. i pieczemy bez przykrywania mięsa 1 godzinę. W tym czasie do miski wlewamy wino, miód, sos sojowy mieszając składniki . Po godzinie pieczenia wyciągnąć mięso z piekarnika i polać powstałą mieszanką. Mięso przykryć i wstawić do piekarnika .Piec jeszcze jedną godzinę w temp. 170°C.
Koło Gospodyń Wiejskich Kamienica
Karczek nadziewany piersią kurczaka w miodzie i ziołach
Składniki:
- 1,5 – 2 kg karkówki
- 2 szklanki maślanki
- 3 piersi z kurczaka
Marynata do karkówki
Składniki:
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 0,5 łyżeczka chilli
- 0,5 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oleju
- Sok z polowy cytryny
Marynata do piersi z kurczaka
Składniki:
- sól pieprz do smaku
- ¼ szklanki musztardy – 60 ml
- ¼ szklanki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
Przygotowanie karkówki:
Karkówkę moczymy 2 godz. w maślance. Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników ( zioła oraz pieprz i sól ucieramy moździerzu). Następnie osuszamy karkówkę , nakłuwamy wykałaczką i macerujemy w marynacie przez 12 godz. w lodówce.
Przygotowanie piersi z kurczaka:
Do naczynia włożyć składniki marynaty do kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki i włożyć przygotowane wcześniej filety. Odstawić na 12 godz. do lodówki.
Wykonanie:
Na godzinę przed pieczeniem wyjąć karkówkę nafaszerować piersią z kurczaka i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na spód wlać 2 łyżki wody i piec 1,5 godz. w temp. 190°C na 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć karkówkę i posmarować resztą marynaty z kurczaka z miodem . Odkryte naczynie z karkówką wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 min.