XXIV Edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów rozstrzygnięta
XXIV edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 08.06.2025 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs, w którym wzięło udział 60 wystawców. Wspaniała atmosfera towarzyszyła całemu wydarzeniu, a komisja miała nie lada wyzwanie, by wyłonić najlepszych spośród tylu wyjątkowych produktów i potraw! Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników!
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:
I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
- Kiełbasa swojska - KGW w Wierzbicy Górnej „Wierzbiczanki”
- Szynka dojrzewająca - SEBA – Jan Gorzellik
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
- Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką - PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
- OPA Zdrzały ser kozi dojrzewający - Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma Wysoka Aneta i Andrzej Pająk
- Twaróg Kozi Chudobski - Gospodarstwo Rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła
Podkategoria: miody
I nagroda:
- Rudnicki nektarowy miód wrzosowy - PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak
Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego :
- Udziec kozi – Gospodarstwo agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry - Krystyna Henzel
- Wyndzuny bioły syr – Serolli, Oliwier Jarosz
- Miód lipowy – Pasieka Zapylone Kewin Kroll
II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: Wyroby cukiernicze
I nagroda:
- Piernik długodojrzewający - KGW Kijów Stec Krystyna
- Mazurek Królewski - KGW w Bogdanowicach
Podkategoria: Przetwory owocowe
I nagroda:
- Latwerga - KGW Głogówek Winiary
Podkategoria: Produkty zbożowe
I nagroda:
- Chleb dożynkowy - Piekarnia Wodnicki Andrzej Wodnicki, Leokadia Podgórska-Wodnicka
Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego :
- Chleb staropolski – Gminna spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
- Rumstick – Gospodarstwo agroturystyczne „Ketzel’s” Alojzy Ketzler
- Szpajza z kwity – pigwy – SKGW Chrzelice
III. Napoje regionalne
Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne:
- Napój leśny - Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda:
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - Olejarnia Kamerlik Roman Hanusiewicz
Wyróżnienie w kategorii Inne produkty regionalne:
- Musztarda - Pasieka Leśne Skrzaty Małgorzata Tarara
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” w kategorii produkt następujące produkty:
- Tort Pani Rejentowej - KGW w Bogdanowicach
- Cykata z rabarbaru - Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chóścinie
- Bułka drożdżówka z kruszonką - Gminna Spółdzielnia „Samopomoc chłopska”
- Piernik z latwergą - KGW Głogówek Winiary
- Pflaumus - Lidia Fronia
- Miód z sadu – wielokwiatowy - Pasieka zapylone Kewin Kroll
- Dymiona Koza - ser kozi wędzony - Kozia Ferma Aneta Pająk
- Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
- Sandacz - KGW Kijów
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:
- I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz kardinadle z kartoflami i buraczkami
- II miejsce Opolanka SP. Z.O.O. za mus z karpia niemodlińskiego oraz pranzunki
- III miejsce Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach za żurek na serwatce oraz pierogi z kaszą i serem
Nominację do nagrody „Perła 2025” w kategorii potrawa otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz kardinadle z kartoflami
i buraczkami.
Komisja konkursowa przyznała również trzy wyróżnienia w tej kategorii, każde w wysokości 600zł dla poniższych uczestników:
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Jaryszowie za kapuśniak z młodej kapusty oraz kaszankę na duszonej cebuli z młodymi ziemniakami i kiszoną młodą kapustą
- Koło Gospodyń Wiejskich Kadłub Wolny za nudelzupę i karczek wołowy w musztardzie z bratkarftoflami i buraczkami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Myśliborzycach za zupę staropolską z karkówką oraz naleśniki z migdałową masą
Dziękujemy wszystkim za udział i zapraszamy za rok!