Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

XXIV Edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów rozstrzygnięta

XXIV edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 08.06.2025 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs, w którym wzięło udział 60 wystawców. Wspaniała atmosfera towarzyszyła całemu wydarzeniu, a komisja miała nie lada wyzwanie, by wyłonić najlepszych spośród tylu wyjątkowych produktów i potraw! Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników!
 
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:
 
I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego


Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

  • Kiełbasa swojska - KGW w Wierzbicy Górnej „Wierzbiczanki”
  • Szynka dojrzewająca - SEBA – Jan Gorzellik


Podkategoria: produkty i przetwory z ryb


I nagroda:

  • Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką - PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin


Podkategoria: produkty mleczne
 

        I nagroda:

  • OPA Zdrzały ser kozi dojrzewający - Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma Wysoka Aneta i Andrzej Pająk
  • Twaróg Kozi Chudobski - Gospodarstwo Rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła

 

Podkategoria: miody


I nagroda:

  • Rudnicki nektarowy miód wrzosowy - PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak

 

Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego :

  • Udziec kozi – Gospodarstwo agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry - Krystyna Henzel
  • Wyndzuny bioły syr – Serolli, Oliwier Jarosz
  • Miód lipowy – Pasieka Zapylone Kewin Kroll


II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego


Podkategoria: Wyroby cukiernicze


I nagroda:

  • Piernik długodojrzewający - KGW Kijów Stec Krystyna
  • Mazurek Królewski - KGW w Bogdanowicach

Podkategoria: Przetwory owocowe

I nagroda:

  • Latwerga - KGW Głogówek Winiary

Podkategoria: Produkty zbożowe

I nagroda:

  • Chleb dożynkowy - Piekarnia Wodnicki Andrzej Wodnicki, Leokadia Podgórska-Wodnicka

 

Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego :

  • Chleb staropolski – Gminna spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
  • Rumstick – Gospodarstwo agroturystyczne „Ketzel’s” Alojzy Ketzler  
  •  Szpajza z kwity – pigwy – SKGW Chrzelice                                                                

 III. Napoje regionalne

Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne:

  • Napój leśny - Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer

 

IV.   Inne produkty regionalne

 I nagroda:

  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno - Olejarnia Kamerlik Roman Hanusiewicz

 

Wyróżnienie w kategorii  Inne produkty regionalne:

  • Musztarda - Pasieka Leśne Skrzaty Małgorzata Tarara


Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” w kategorii produkt następujące produkty:

  •  Tort Pani Rejentowej -  KGW w Bogdanowicach  
  •  Cykata z rabarbaru - Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chóścinie
  •  Bułka drożdżówka  z kruszonką - Gminna Spółdzielnia „Samopomoc chłopska”      
  •  Piernik z latwergą - KGW Głogówek Winiary
  •  Pflaumus - Lidia Fronia  
  •  Miód z sadu – wielokwiatowy - Pasieka zapylone Kewin Kroll
  •  Dymiona Koza - ser kozi wędzony - Kozia Ferma Aneta Pająk     
  •  Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w  Oleśnie        
  •  Sandacz - KGW Kijów                                                                                                                                

Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:

  • I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz kardinadle z kartoflami i buraczkami
  • II miejsce Opolanka SP. Z.O.O. za mus z karpia niemodlińskiego oraz pranzunki
  • III miejsce Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Karłowicach za żurek na serwatce oraz pierogi z kaszą i serem


Nominację do nagrody „Perła 2025” w kategorii potrawa otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu za grochówkę na szpeku przerastanym oraz kardinadle z kartoflami
i buraczkami.

Komisja konkursowa przyznała również trzy wyróżnienia w tej kategorii, każde w wysokości 600zł dla poniższych uczestników:

  • Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Jaryszowie za kapuśniak z młodej kapusty oraz kaszankę na duszonej cebuli z młodymi ziemniakami i kiszoną młodą kapustą
  • Koło Gospodyń Wiejskich Kadłub Wolny za nudelzupę i karczek wołowy w musztardzie z bratkarftoflami i buraczkami
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Myśliborzycach za zupę staropolską z karkówką oraz naleśniki z migdałową masą

Dziękujemy wszystkim za udział i zapraszamy za rok!


Galeria