Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

X V edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

W Bierkowicach 28 czerwca 2015r., podczas X Festiwalu Folklorystycznego odbył się  finał regionalny XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami byli Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.

Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego i odgrywa istotną rolę w promocji każdego regionu. Opolszczyzna to wielokulturowy region, w którym mieszają się smaki różnych częćsi Polski, dawnych kresów wschodnich, a także kuchnia niemiecka czy  czeska. Konkurs promuje tradycyjne produkty, udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie na opolskiej wsi.

Produkty rywalizowały w obrębie czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Na stołach konkursowych można było degustować takie produkty jak salceson, udziec weselny, schab suszony w ziołach, miody, ogórki kiszone, szplitry drożdżowe, nalewki czy dżem ze szwestek.

 

Komisja konkursowa w składzie:

  1. Izabela Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Krajowej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
  2. Anna Bodzioch – Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego,
  3. Elżbieta Oficjalska – Muzeum Wsi Opolskiej,
  4. Renata Wojas – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Komisja konkursowa jak co roku mogła skosztować wspaniałe produkty i dania z naszego województwa i przyznała  dla finalistów następujące miejsca:

 

Kategoria lokalny i regionalny produkt żywnościowy:

  • I miejsce: produkty i przetwory mięsne – Grzegorz Ptak za udziec weselny oraz Jerzy Wilk za salceson,
  • Wyróżnienie: KGW Włodzienin Wiesława Hnatiuk za smarowidło z chlebem,
  • Wyróżnienie: Maria Żmija-Glombik za schab suszony w ziołach,
  • I miejsce: produkty i przetwory rybne – Sabina Blaut za szczukę na maśle,
  • Wyróżnienie: produkty mleczne – Gertruda Drost za masło klarowane,
  • I miejsce: miody – Szczepan i Jadwiga Mały za miód nawłociowy,
  • I miejsce: przetwory warzywne – Maria Nowak za ogórki kiszone,
  • Wyróżnienie: przetwory warzywne – Jerzy Wilk za gąski w zalewie octowej,
  • Wyróżnienie: przetwory owocowe – Beata Affa za marmoladę ze śliwek,
  • I miejsce: wyroby cukiernicze -  Gertruda Drost za szplitry drożdżowe oraz Jacek Maćko za bochniaki drożdżowe babci,
  • Wyróżnienie: wyroby cukiernicze – Janina Zapotoczna za rogaliki babci Jani oraz Ewa Mleczko za drożdżowiec z rabarbarem,
  • I miejsce: napoje regionalne – Teresa Kern za kompot z kramlików oraz Edward Gładysz za sok z kiszonej kapusty,
  • I miejsce: napoje alkoholowe - Gerard Kostorz za orzechówkę z Piotrowiny „Pietrasowka – borówkowa”,
  • Wyróżnienie: napoje alkoholowe – Urszula Surzykiewicz za nalewkę z owoców dzikiej róży,
  • I miejsce: inne produkty regionalne – Janina Hołówka za  farsz na pierogi z kaszy jaglanej z twarogiem i miętą na słodko.

 

W części  gastronomicznej komisja konkursowa w składzie:

  1. Mariola Szachowicz – Przewodnicząca Komisji, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego,
  2. Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
  3. Leonard Lipa – Szef kuchni, Restauracja Spichlerz w Raszowej,
  4. Renata Huk – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie,
  5. Bogdan Jasiński – Muzeum Wsi Opolskiej.

Komisja po ocenie i degustacji potraw przyznała następujące miejsca:

  • I miejsce: „Nieformalni” z Obórek za zupę z mielonego mięsa i pampuchy drożdżowe z sosami; mięsnym i owocowym.
  • II miejsce: Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Włodzienina za barszcz ukraiński i pierogi z kaszą gryczaną i serem oraz kapustą i grzybami.
  • III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Zawiszyc za barszcz z fasolą i bogate ruskie pierogi.

 

Komisja konkursowa nominowała również pięć produktów, które będą ubiegać się o „Perłę 2015” – prestiżową nagrodę kulinarną, wręczaną na Targach Polagra Food w Poznaniu:

  1. Dżem ze szwestek – Teresa Kern z Walc,
  2. Wino z owoców dzikiej róży – Urszula Surzykiewicz z Przewozu,
  3. Sałatka z czerwonych buraczków odmiana opolska – Janina Hołówka z Lubicza,
  4. Kompot z kwity – Sabina Blaut z Obrowca,
  5. Pigwowcówka z Faustianki – Dariusz Bryś z Faustianki.

Nominację do nagrody „Perła 2015” w części gastronomicznej otrzymała ekipa nr 4 „Nieformalni” z Obórek za pampuchy drożdżowe z sosami; mięsnym i owocowym.

 

Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne, które wręczył Wicemarszałek Województwa Opolskiego Antoni Konopka.

Zwiedzający podczas X Festiwalu Folklorystycznego mogli również posmakować tradycyjnych specjałów. W zabytkowych „chałupach”  obserwowali sposób przyrządzania  specjałów dawnej kuchni np. placków ziemniaczanych, faworków, makaronu czy chleba. Smak i aromat przygotowanych potraw ze zdrowych produktów w tradycyjny sposób zostaną na pewno długo w naszych wspomnieniach.

Wszystkim uczestnikom smakowitych potraw serdecznie gratulujemy i  życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

 

Galeria zdjęć

 

Renata Huk

OODR Łosiów

 

 


Galeria