Wsparcie z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023- 2027 w ramach interwencji 13.4 „Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności”.

Rolnicy, którzy wytwarzają żywność zgodnie z unijnymi lub krajowymi systemami jakości żywności, już jesienią będą mogli ubiegać się o wsparcie z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023- 2027 w ramach interwencji 13.4 „Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności”. Interwencja realizuje jeden z celów WPR, którym jest „Poprawa pozycji rolników w łańcuchu wartości”.
Budżet dla interwencji 13.4 wynosi 21 mln euro. Drugi nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach tej interwencji planowany jest na przełomie października i listopada 2025 r.
O wsparcie w ramach interwencji 13.4 mogą ubiegać się podmioty działające na rzecz rozwoju współpracy producentów. Podmioty te powinny składać się z co najmniej pięciu członków, spośród których min. czterech to rolnicy. Podmioty wnioskujące o wsparcie muszą również wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi bezpośrednio lub po przetworzeniu, w ramach unijnych lub krajowych systemów jakości żywności:
unijne systemy jakości żywności:
- rolnictwo ekologiczne,
- chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne, gwarantowane tradycyjne specjalności
krajowe systemy jakości żywności, uznane na mocy decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowe systemy jakości żywności i notyfikowane do KE zgodnie z Dyrektywą 2015/1535:
- integrowana produkcja roślin
- „Jakość Tradycja”
- „Quality Meat Program (QMP)”
- „Quality Assurance for Food Products” QAFP– „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka”
- „Quality Assurance for Food Products” QAFP – „Kulinarne mięso wieprzowe”
- „Quality Assurance for Food Products” QAFP – „Wędliny”
- System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System)
- System TAQ - Tradition And Quality
Oglądaj więcej w magazynie "To się Opłaca" bit.ly/MRiRW0409