Warsztaty Kulinarne 2017
W maju i czerwcu 2017 r. po raz kolejny na Opolszczyźnie ruszyły warsztaty kulinarne pod hasłem „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” w których udział wzięły szkoły:
Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie (30.05.2017 r.)
Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie Koźlu (31.05.2017 r.)
Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku ( 01.06.2017 r. )
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach (06.06.2017r. )
Pod okiem specjalistów młodzież uczyła się od podstaw rozbiórki kurczaka na poszczególne części z omówieniem poszczególnych elementów. Szefowie kuchni przeprowadzili pokazy przygotowania kurczaka w różnych odsłonach głównie z zastosowaniem metody sous vide czyli gotowania potraw w niskiej temperaturze.
W Namysłowie, Kędzierzynie Koźlu oraz Prudniku gościł u nas Marek Starzyński szef kuchni w kilku Opolskich restauracjach wraz ze swoim asystentem Aleksandrem Czyż, którzy pokazowo przygotowywali flambirowanego fileta z kurczaka z miodem, nalewką z pigwy oraz musztardą francuską. Omawiając przy tym łączenie różnych smaków, wykorzystywania wszystkich części kurczaka począwszy od zup, dań głównych oraz przekąsek. Następnie młodzież wzorując się na kucharzach po dobraniu dodatkowych składników wzięła się za gotowanie. Szef Kuchni bacznie przyglądał się przygotowywanym potrawom wyłaniając po cztery najbardziej zaangażowane osoby, które najlepiej sprostały zadaniu i wyciągnęły z potraw najwyraźniejsze smaki.
W Głubczycach Szef kuchni Kamil Klekowski prezentował swoje umiejętności i przekazywał młodzieży wiedzę poczynając od wykładu i warsztatu rozbiórki kurczaka na poszczególne elementy jednocześnie je omawiając. Ciekawostką było wydobycie z korpusu kurczaka dwóch „drobiowych ostryg”, które są bardzo malutkie, ale tym samym najdelikatniejsze. Jego cztery pokazowe potrawy wykorzystaniem metody sous vide zrobiły furorę wśród młodzieży i grona pedagogicznego. Bardzo delikatne mięso z różnorodnymi dodatkami nie dość, że było przepięknie podane to wyjątkowo smaczne. Młodzież również stanęła na wysokości zadania i przygotowała potrawy, z których ciężko było wybrać najlepszą. Na podium stanęła jednak trójka laureatów wybrana przez naszego szefa.
Uczestnicy warsztatów otrzymali nagrody pocieszenia w postaci patelni oraz gadżetów, natomiast najlepsi otrzymali dodatkowo zestawy profesjonalnych noży kuchennych i rękawice kuchenne. Szkoły za zaangażowanie oraz bardzo dobre przygotowanie młodzieży do warsztatów otrzymali nagrody w postaci drobnego sprzętu agd.
Warsztaty zostały sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Opracowanie:
Ewa Klekot
Specjalista ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich