V Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego
„oPolski Karp na naszych stołach”
podczas 5. Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego
03 października 2015 r. – Krogulna
I . ORGANIZATORZY
Współorganizatorami konkursu są Lokalna Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Opolu oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie
II.DATA I MIEJSCE PRZEPROWADZENIA I ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU:
Prezentacja konkursowa i degustacja potraw odbędzie się w dniu 03 października 2015 r. podczas 5. Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego w Krogulnej.
III.CEL KONKURSU:
- promocja potraw z karpia wyprodukowanego na terenie województwa opolskiego,
- propagowanie wiedzy na temat kultury jedzenia ryb w Polsce i na świecie,
- zwiększenie spożycia karpia na terenie województwa opolskiego i poza nim,
- zwiększenie spożycia karpia w ciągu całego roku,
- prezentacja kuchni lokalnej i tradycyjnej Opolszczyzny,
- aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych, restauratorów i mieszkańców na terenie działania Lokalnej Grupy Rybackiej „Opolszczyzna”,
- wymiana doświadczeń i przepisów,
- budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych,
- promocja terenów zależnych od rybactwa objętych działalności LGR „Opolszczyzna”.
IV. ADRESACI KONKURSU:
Konkurs adresowany jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, właścicieli Gospodarstw Agroturystycznych, restauracji i osób fizycznych.
W konkursie będą brały osoby, które zgłoszą swoje uczestnictwo w terminie do 23 września 2015r. na zasadach opisanych w punkcie V Regulaminu.
V. WARUNKI UCZESTNICTWA:
1. Przystąpienie do konkursu następuje poprzez zapoznanie się z regulaminem konkursu oraz wypełnienie i dostarczenie do biura Lokalnej Grupy Rybackiej „Opolszczyzna”, ul. Krupnicza 2/2, 45-031 Opole, formularza zgłoszeniowego osobiście, drogą pocztową lub elektroniczną na adres biuro@lgropolszczyzna.pl, najpóźniej do dnia 23 września 2015 r.
2.Maksymalna ilość uczestników wynosi 15 osób. W sytuacji większej ilości zgłoszeń, o uczestnictwie będzie decydowała kolejność zgłoszeń.
3. Formularz zgłoszeniowy stanowi Załącznik nr 1 do Regulaminu.
4. Każdy uczestnik konkursu przygotuje jedną potrawę.
5. Uczestnicy konkursu są zobowiązani do przygotowania i dostarczenia na miejsce prezentacji i degustacji (Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Krogunej, 3 października 2015, godz. 14:30) przygotowanych wcześniej 5 porcji potraw – po 4 degustacyjne dla Komisji Konkursowej oraz po 1 na stół prezentacyjny.
5. Organizator podczas trwania konkursu umożliwi podgrzanie przygotowanych potraw.
6. Po rozstrzygnięciu konkursu odbędzie się degustacja potraw przez publiczność.
VI. OCENA PRAC:
- Oceny potraw dokona czteroosobowa Komisja Konkursowa, powołana przez Współorganizatorów.
- Komisja konkursowa będzie dokonywała oceny potraw bez wiedzy, kto jest autorem danej potrawy. Ujawnienie nazwisk uczestników nastąpi po zakończeniu oceny, opisanej w punkcie 6.
- Każda potrawa oceniona zostanie według następujących kryteriów:
- smak,
- oryginalność,
- łatwość przyrządzania,
- estetyka – zachowanie proporcji, sposób serwowania, kolorystyka, wrażenie ogólne.
- Ocena każdej potrawy zostanie dokonana na Karcie oceny, która stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.
- Członkowie Komisji przyporządkują każdemu z ww. kryteriów liczbę punktów od 1-10.
- Po zakończeniu oceny, Karty oceny zostaną przekazane powołanemu przez Współorganizatora Sekretarzowi. Sekretarz sporządzi protokół z przeprowadzonej oceny. Wyniki konkursu do chwili rozstrzygnięcia konkursu są znane tylko Współorganizatorom.
- Decyzje komisji konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.
- Zwycięzcą konkursu zostanie osoba z największą liczbą przyznanych punktów. W sytuacji gdy dwóch uczestników zdobędzie taką samą ogólną ilość punktów, o zwycięstwie decydować będzie ilość punktów przyznana za kryterium smaku. W sytuacji gdy nadal ilość punktów obu uczestników będzie taka sama, zwycięży uczestnik, który zdobył największą ilość punktów w kategorii: oryginalność. Gdy nadal konkurs nie zostanie rozstrzygnięty, uczestnicy wygrają ex aequo, otrzymując równoważne nagrody.
- Oficjalne rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w dniu przeprowadzenia konkursu około godziny 17:00
VII. NAGRODY:
Komisja konkursowa przyzna następujące nagrody ufundowane przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Opolu :
Za zajęcie I miejsca - nagrodę w formie rzeczowej o wartości maksymalnie 335 zł brutto. ARR O/Terenowy w Opolu
Za zajęcie II miejsca – nagrodę rzeczową o wartości maksymalnie 265 zł brutto. ARR O/Terenowy w Opolu
Za zajęcie III miejsca – nagrodę rzeczową o wartości maksymalnie 200 zł brutto. ARR O/Terenowy w Opolu
Nagroda specjalna Opolskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Łosiowie – sprzęt AGD
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymają drobne upominki rzeczowe.
VIII. POSTANOWIENIA KOŃCOWE:
- Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych (imię, nazwisko, adres, przepis) oraz swojego wizerunku na publikację w materiałach i kampaniach promocyjnych Współorganizatorów, bez odrębnego wynagrodzenia, zgłoszonych do konkursu przepisów oraz zdjęć potraw konkursowych.
- Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć i informacji o uczestnikach i zwycięzcach konkursu.
- Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w Regulaminie.
- Niniejszy regulamin jest jedynym określającym zasady Konkursu.
- Regulamin konkursu udostępniony jest do wglądu w siedzibie Współorganizatora.
- Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin ustala Współorganizator.
IX. KONTAKT
Dodatkowe informacje udzielane są pod numerem telefonu 535 380 010 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej pod adresem biuro@lgropolszczyzna.pl
Zapraszamy do udziału i życzymy wielu pomysłów!
Galeria
Pliki do pobrania
Nazwa | Wielkość | Pobierz |
karta-zgloszenia.doc | 109.5 KB |