Turniej klas gastronomicznych rozstrzygnięty
W dniu 05.12.2017 r. w Zespole Szkół nr. 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie Koźlu odbył turniej kulinarny zorganizowany przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
W turnieju udział wzięły cztery szkoły, w których ofercie jest nauczanie o profilu gastronomicznym. Reprezentantami były wcześniej wyznaczone przez nauczycieli dwuosobowe zespoły. Turniej kulinarny o tematyce „Kurczak jesienią” miał na celu propagowanie dań z kurczaka w całkiem nowych odsłonach, a co za tym idzie promowanie drobiu jako wspaniałego, pełnowartościowego i smacznego mięsa.
Młodzież na swoich stanowiskach miała podstawy czyli całego kurczaka oraz dynię, resztę składników musieli sobie dobrać z ogólnodostępnego stołu wypełnionego różnymi produktami i przyprawami. Turniej polegał na przygotowaniu w przeciągu 120 minut dwóch potraw, dania głównego oraz przystawki, w którą również zaliczała się zupa. Dania podlegały ocenie czteroosobowego jury, Andrzeja Sieradzkiego Prezesa KFHDiPJ, Renacie Wojas i Jadwigi Sadlej – OODR w Łosiowie pod czujnym przewodnictwem wykwalifikowanego szefa kuchni czterogwiazdkowej restauracji na Opolszczyźnie Kamila Klekowskiego. Wyłonienie zwycięzców nie było proste, ale po obradach oraz degustacji przygotowanych potraw odczytano werdykt:
I miejsce: Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompa w Oleśnie,
II miejsce: Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie Koźlu,
III miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Szafera w Głubczycach ,
III miejsce: Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu
Wszyscy uczestnicy turnieju jak i szkoły otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.