Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

NKD - Smaki Regionów - wyniki rekrutacji 2023

Poniżej znajduje się lista produktów i potraw zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który odbędzie się w Mosznej w dniu 11.06.2023 r.

 

Lista produktów zakwalifikowanych

  1. Polędwica wieprzowa tradycyjnie wędzona - Marcin Henke
  2. Pasztet zapiekany - Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
  3. Kiełbasa wiejska suszona - Katarzyna Piekarczyk
  4. Kaczka w dymie - Lis w kurniku Bożena Kała
  5. Kiełbasa Konrada - Konrad Kachel
  6. Rubinowa szynka z Naroka - Maciej Rojewski
  7. Fleisch pod fetem - KGW w Dąbrowie
  8. Kiełbasa z dzika - B.H. Jabłoński Zakład Przetwórstwa Mięsa Paweł Jabłoński
  9. Słonina wędzona - Jerzy Wilk
  10. Świński kogut z borowikami - SKGW w Chrzelicach
  11. Smalec mojej omy - Ryszard Smorczewski
  12. Necówka – polędwiczka pieczona w otrzewnej   KGW w Sieroniowicach
  13. Kiełbasa biała świąteczna „Brawurst” - ZPUH „GLOMB” Rzeźnictwo – Wędliniarstwo oraz Artykuły Spożywcze Dawid Glomb
  14. Fileciki z karpia w zalewie pomidorowej - Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
  15. Pasztet z karpia Markowego - Gospodarstwo Rybackie „Markowe”
  16. Ser zależok - Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka Teresa i Norbert Kern
  17. Ser twardy podpuszczkowy, kozi z kozieradką - Małgorzata Rość
  18. Izbicki ser smażony - Piotr Paterok
  19. Masło - Mirela Paterok
  20. Fetka Kozia z suszonymi pomidorami - Kraina sera Karina i Michał Piotrowscy
  21. Wysocki specjał - Kozia ferma Gospodarstwo rolne Aneta Pająk
  22. Ser sałatkowy w ziołach - Gospodarstwo rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła
  23. Ser Łemkowski  - Iwona Ucher
  24. Syr swojski - Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach
  25. Miód łąkowy - Szczepan Mały
  26. Miód rzepakowo – wielokwiatowy - Pasieka Gucio Niezdrowice Agnieszka i Adrian Urbańczyk
  27. Pierzga pszczela w miodzie wielokwiatowym - Pasieka Zapylone Kewin Kroll
  28. Miód kremowany z owocami liofilizowanymi - Gospodarstwo Pasieczne Dawid Guss
  29. Miód leśny nektarowo -  spadziowy - Pasieka Opawska Barć
  30. Rudnicki miód akacjowy - PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak
  31. Tradycyjny dżem jagodowy - Jolanta Henke
  32. Tradycyjny dżem truskawkowy z kwiatem róży - Alicja Gieża
  33. Ocet jabłkowo – ziołowy - KGW w Niezdrowicach
  34. Ogórki kiszone czosnkowe - Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka
  35. Sok z kiszonych buraków - Teodora Lerka
  36. Chleb orkiszowy - Aleksandra Wierszak
  37. Domowy chleb z ziarnami - Józefa Wawrów
  38. Makrony - Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka
  39. Piernik z kartofla - Cukiernia Magosz Maria Magosz
  40. Ciastka ze szpyrek - Maria Żmija – Glombik
  41. Piernik świąteczny - Sylwia Gawlas – Dąbrowska
  42. Kruche ciasteczka na smalcu - KGW Tradycja
  43. Tanie makaroniki wojenne - Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry”
  44. Windbojtle - Lidia Fronia
  45. Chałka  - Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
  46. Czekolada Nyska Książęca „Pierniczanka” - Nyskie Księstwo Jezior i Gór
  47. Ule - Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach
  48. Nussecken - Stowarzyszenie Odnowa Wsi Biedrzychowice
  49. Tort śląski - Stowarzyszenie “Nasze Górki”
  50. Kompot ze szwestek - Iwona Kern
  51. Kompot z augustówek - Irena Wala
  52. Ziołowy tej - Gabriela Kollmann
  53. Syrop z mniszka kaniowskiego - KGW Leśne babki z Kaniowa
  54. OXYMEL (cydr ognisty) - Przydrożna Pasieka Gospodarstwa Rodziny Fluder
  55. Ajerlikier - Cukiernia Magosz Maria Magosz
  56. Nalewka z dzikiej róży na miodzie lipowym - Jadwiga Mały
  57. Rozgrzewający syrop malinowy  - KGW StyLOVE z Rybnej
  58. Warzonka na niemoc - KGW w Dąbrowie
  59. Muscatto - Winnica rodzina Marcin Cwielong
  60. Nalewka z pigwy - Gerard Kosytorz
  61. Nalewka z fiołków leśnych- KGW w Sieroniowicach
  62. Karminadle z królika – farsz - Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry”
  63. Bałabuszki - KGW Kazimierz
  64. Bigos z kiszonej kapusty czerwonej - Irena Jasińska
  65. Olej słonecznikowy - Napus Oil sp. z o.o.

 

Lista produktów niezakwalifikowanych

  1. Gulasz z jabłkiem - SKGW Chrzelice

 

Lista produktów do nagrody PERŁA 2023

  1. Półgęsek wędzony - Bożena Kała
  2. Narockie suszone wędliny dojrzewające - Maciej Rojewski
  3. Bułczanka - Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzellik
  4. Karp w zalewie octowej (a’ la śledzik) - Gospodarstwo rybackie „Markowe”
  5. Karp wędzony - Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
  6. Ser z kozieradką - Kraina sera Karina i Michał Piotrowscy
  7. Chudobski ser wędzony - Gospodarstwo rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła
  8. Ser z mleka krowiego, podpuszczkowy, wędzony - Gospodarstwo rolne Stanisław Idzi
  9. Ser, twarogowy krowi, twaróg krowi - Aleksandra Wierszak
  10. Miód lipowy - Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak
  11. Chleb na maślance z ziarnami - Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann
  12. Pączek z róży - KGW „Różynianki”
  13. Myrbtajg z apfelmusem - Lidia Fronia
  14. Frankfurter Kranz - KGW Dziouchy z klasa
  15. Kompot z gńułków - Irena Wala
  16. Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej - Konstanty Gliwiński
  17. Orzechówka z żurawiną błotną na miodach i soku z brzozy - Danuta Kosytorz

 

Lista potraw zakwalifikowanych

  1. Zupa z kalarepy, Gołąbki z liści buraczka czerwonego - KGW Kazimierz
  2. Smażony krupniok, Mus z karpia z babką ziemniaczaną i szparagami - Opolanka sp. z o. o.
  3. Goniłeżka, Kassler w zotzie krzanowej z gumiklejza - KGW w Dąbrowie
  4. Zupa rybna z karpia, Pierogi z karpiem - PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
  5. Wodzionka, Skradzionka - Gospodarstwo agroturystyczne ZIAJA
  6. Zupa z karpia na ostro z chipsami z karpia, Pulpety z karpia w sosie grzybowym - KGW w Kowalach “Babeczki z rodzynkami”
  7. Karpiówka z sabaśnika, Gołębie w boczku z tartymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty - Gospodarstwo agroturystyczne Danuta Gryl, Marta Gryl
  8. Polewka z kapołki, Krupniok na ciapkapuście - KGW w Niezdrowicach
  9. Armerittry, Kassler - Stowarzyszenie “Nasze Górki”
  10. Opolska zupa grzybowa ze swojskim makaronem, Królik z sosem śmietanowym podany z kluskami śląskimi i mieszanką kiszonych warzyw - KGW w Nasalach
  11. Żur z maślanki, Wątróbka drobiowa z młodymi kartoflami, koperkiem i szarpanym szałotem na słodko – kwaśno oraz kompot z truskawek i rabarbaru - Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach

 


Galeria