Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów – laureaci konkursu regionalnego 2018
W Paczkowie 2 września 2018 r., podczas Dożynek Wojewódzkich odbył się finał regionalny XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami byL Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Produkty
Produkty rywalizowały w czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria : produkty i przetwory mięsne
Nagroda główna:
Gospodarstwo Rolne Jan Gorzellik i SEBA za „świeczkę wieprzową”
Podkategoria: produkty mleczne
Nagroda główna:
Gospodarstwo Rolne „Kozi Dar” Małgorzata i Roman Famuła za „sery białe z dodatkami krótko dojrzewające”
Podkategoria: miody
Nagroda główna:
Beata Malik – Nasza Pasieka za „miód ze spadzi liściastej”
Wyróżnienia :
Grażyna Wilk za „pasztet Marysi”
Urszula Surzykiewicz za „fet ze szpyrki wyndzonej”
Anna i Roman Zazula za „szynkę malucha”
Jerzy Wilk za „Polędwica Po Młyńsku”
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
Nagroda główna :
Katarzyna Judzińska Gospodarstwo Rolne za „papierówki w syropie”
Podkategoria: przetwory warzywne
Nagroda główna:
Grażyna Wilk za „borowika szlachetnego –prawdziwek w zalewie”
Podkategoria : produkty zbożowe
Nagroda główna:
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce za „chleb biesiadny”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
Nagroda główna: Cukiernia MAGOSZ za „lody Cassate”
Wyróżnienia:
Gospodarstwo Rolne Sandra Kern za „muś śliwkowy”
Gospodarstwo Rolne Sandra Kern za „szplitry maślane”
Anna Bydłosz KGW Chróścina za „babę drożdżową-babsztyl”
Napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
Nagroda główna:
Teresa i Norbert Kern Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka za „kompot z szarki (gruszki)”
Podkategoria: napoje alkoholowe
Nagroda główna:
Gerard Kosytorz za „kordiał z szyszek sosny”
Wyróżnienia:
Irena Wala za „syrop z rabarbaru”
Lidia Fronia za „syrop z kwiatu czarnego bzu”
Anna Zazula za „wiśniówkę sołtysowej”
Książęcy Browar Nyski za „piwo jasne nyskie”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie za „śmietankówkę oleską o smaku kawy”
Komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty:
kiełbasa w krauzie –Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik
ser leśny – Gospodarstwo Rolne Helena i Jerzy Ziaja
konfitura z mirabelki – Urszula Surzykiewicz
naturalny olej głubczycki z ostropestu- Napus –Oil s.c.
śmietankówka oleska –Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
jeż – Józefa Horodecka KGW w Kazimierzu
rolada makowa- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Praszce
Gastronomia
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych potraw komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:
I miejsce: pierogi z krupniokiem z ogórkiem oraz karp niemodliński podany na oberibie na gęsto z karmelizowaną marchewką – P.H.U.P PAWEŁ SPAŁKA –HOTEL SPAŁKA****
II miejsce: kołduny z barszczem z kiszonych buraków oraz gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym,- KGW w Chróścinie
III miejsce : grzybki ze stobrawskich lasów duszone w śmietanie oraz pieczona kaczka Huberto podana z kluskami śląskimi i sałatą z buraka – Restauracja „Niebo w Gębie”
Nominację do „Perły 2018” otrzymało KGW w Chróścinie za gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym.