LAUREACI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW 2019
W Lewinie Brzeskim 8 września 2019 r., podczas Dożynek Wojewódzkich odbył się finał regionalny XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami był Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Produkty
Produkty rywalizowały w czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria : produkty i przetwory mięsne
Nagroda główna:
Lejberwurszt w krauzie, Helena i Jerzy Ziaja
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:
Nagroda główna:
Karp „Markowy” wędzony, Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Elżbieta Bartosik
Podkategoria: produkty mleczne
Nagroda główna:
Kozi serek podpuszczkowy, Beata Stojanowicz
Podkategoria: miody
Nagroda główna:
Miód lipowy, Agnieszka i Adrian Urbańczyk, Pasieka Gucio
Wyróżnienia :
Maślanka, Sabina Blaut, Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn”
Sery, Stanisław Idzi
Miód leśny, Szczepan Mały
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
Nagroda główna :
Imbirowe jabłuszko, Delicious HOME MADE Irena Jasińska
Podkategoria: przetwory warzywne
Nagroda główna:
Kiszonki, Mateusz Doskocz, P.H.U.P Hotel Spałka
Podkategoria : produkty zbożowe
Nagroda główna:
Chleb żytnio-pszenny z ziarenkami, Marianna Wróbel
Podkategoria: wyroby cukiernicze
Nagroda główna:
Ciasto z suszoną śliwką, Lidia Fronia
Wyróżnienia:
Zemfty – pikle z ogórka, Teresa i Norbert Kern, Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka
Kapusta babci Jańci – Iwona Hajt
Sernik na gorącym maśle, Maria Żmija- Glombik
Napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
Nagrody głównej nie przyznano
Podkategoria: napoje alkoholowe
Nagroda główna:
Nalewka sosnowa „Sosnówka”, Sebastian Roy
Wyróżnienia:
Wino gronowe Rubus, Winnica Parypa, Dariusz Parypa
Inne produkty regionalne
Nagroda główna:
Marcepan wielkanocny, Sonia Jasik z Biedrzychowic
Olej lniany i rzepakowy 100% oleju w oleju, Anna Osińska- Dzienniak
Wyróżnienie:
Wicyński barszcz chrzanowy, Krystyna Buchaniec, KGW Nowa Wieś Głubczycka
Komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty:
Masło extra z Olesna - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
Miód nawłociowy - Szczepan Mały
Śpajza omy - Irena Wala
Chrust/faworki - Teresa Kamieniecka - Hreczaniuk
Rolada makowa zapiekana - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka
Ścierka – Krystyna Henzel
Gastronomia
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych potraw komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:
I miejsce: P.H.U.P HOTEL SPAŁKA
- gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami
II miejsce: Dom Restauracyjny Hupka
- zupa krem ze szparagów
- ozór wołowy w sosie chrzanowym podany z puree ziemniaczanym
III miejsce: KGW w Chróścinie gm. Lewin Brzeski
- zupa rakowa
- pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody
Nominację do „Perły 2019” otrzymało P.H.U.P HOTEL SPAŁKA za gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków oraz pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w tegorocznej edycji konkursu. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.