Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

LAUREACI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW 2019

W Lewinie Brzeskim 8 września 2019 r., podczas Dożynek Wojewódzkich odbył się  finał regionalny XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami był Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Produkty

Produkty rywalizowały w czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria : produkty i przetwory mięsne

Nagroda główna:

Lejberwurszt w krauzie, Helena i Jerzy Ziaja

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:

Nagroda główna:

Karp „Markowy” wędzony, Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Elżbieta Bartosik

 

Podkategoria: produkty mleczne

Nagroda główna:

Kozi serek podpuszczkowy, Beata Stojanowicz

 

Podkategoria: miody

Nagroda główna:

Miód lipowy, Agnieszka i Adrian Urbańczyk, Pasieka Gucio

 

Wyróżnienia :

Maślanka, Sabina Blaut, Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn”

Sery, Stanisław Idzi

Miód leśny, Szczepan Mały

 

 

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

Nagroda  główna :

Imbirowe jabłuszko, Delicious HOME MADE Irena Jasińska

 

Podkategoria: przetwory warzywne

Nagroda główna:

Kiszonki, Mateusz Doskocz, P.H.U.P Hotel Spałka

 

 Podkategoria : produkty zbożowe

Nagroda główna:

Chleb żytnio-pszenny z ziarenkami, Marianna Wróbel

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

Nagroda główna:

Ciasto z suszoną śliwką, Lidia Fronia

 

Wyróżnienia:

Zemfty – pikle z ogórka, Teresa i Norbert Kern, Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka

Kapusta babci Jańci – Iwona Hajt

Sernik na gorącym maśle, Maria Żmija- Glombik

 

Napoje regionalne

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

 

Nagrody głównej nie przyznano

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

 

Nagroda główna:

Nalewka sosnowa „Sosnówka”, Sebastian Roy

 

Wyróżnienia:

Wino gronowe Rubus, Winnica Parypa, Dariusz Parypa

 

Inne produkty regionalne

Nagroda główna:

Marcepan wielkanocny, Sonia Jasik z Biedrzychowic

Olej lniany i rzepakowy 100% oleju w oleju, Anna Osińska- Dzienniak

 

Wyróżnienie:

Wicyński barszcz chrzanowy, Krystyna Buchaniec, KGW Nowa Wieś Głubczycka

 

Komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty:

Masło extra z Olesna - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie

Miód nawłociowy - Szczepan Mały

Śpajza omy - Irena Wala

Chrust/faworki - Teresa Kamieniecka - Hreczaniuk

Rolada makowa zapiekana - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka

Ścierka – Krystyna Henzel

 

Gastronomia

 

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych potraw komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:

I miejsce: P.H.U.P HOTEL SPAŁKA

  • gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
  • pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami

 II miejsce: Dom Restauracyjny Hupka

  • zupa krem ze szparagów
  • ozór wołowy w sosie chrzanowym podany z puree ziemniaczanym

III miejsce: KGW w Chróścinie gm. Lewin Brzeski

  • zupa rakowa
  • pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody

 

Nominację do „Perły 2019”  otrzymało  P.H.U.P HOTEL SPAŁKA za gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków oraz pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami.

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w tegorocznej edycji konkursu. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy  dalszych sukcesów.

 

GALERIA


Galeria