Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty!

W dniu 05.09 br. w Muzeum Wsi Opolskiej odbyła się XX jubileuszowa edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

Laureaci konkursu

PRODUKT REGIONALNY

KATEGORIA  „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”

Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne”

I miejsce

• Narockie Suszone Wędliny Dojrzewające (polędwica, schab, boczek) – Swojskie Jadło U Macieja, Maciej Rojewski

Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb”

I miejsce

• Hekele – pasta do chleba - Maria Rossa 

Podkategoria Produkty mleczne

I miejsce – ex aequo

• Ser żółty Oberwitz - Agroturystyka - Stary Młyn (Obrowiec) - Sabina i Dariusz Blaut

• Twaróg- ser twarogowy krowi - Rhd Aleksandra Wierszak

Podkategoria Miody

I miejsce

• Miód faceliowy - Szczepan Mały 

Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”:

• Kiełbasa firmowa - Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzelik 

• Ser „namysłowski złoty” - AhSer Serowarnia RzemieślniczaAnna Smreczak

• Gouda – brama Morawska z kozieradką Gospodarstwo – Rolne Zielone Wzgórze, Leon Szpak

• Miód leśny – Pasieka Gucio Niezdrowice, Agnieszka, Adrian Urbańczyk

KATEGORIA  „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”

Podkategoria Przetwory owocowe

I miejsce

• Pieczony rabarbar - powidła - Delicious HOME MADE Irena Jasińska

Podkategoria Wyroby cukiernicze

I miejsce – ex aequo

• Za lody z dawnych lat - Akademia Lodowe Inspiracje - Tomasz Szypuła, Tomasz Szypuła

• Malcki – Agroturystyka Ketzler's, Alojzy Ketzler

Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”:

• Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula

• Zakwas – KGW Ścinawa Mała

• Ciastka wigilijne – Cukiernia Magosz, Maria Magosz

KATEGORIA „Napoje regionalne”

Podkategoria Napoje bezalkoholowe

I miejsce

• Syrop z kwiatów czarnego bzu - Stowarzyszenie Popierania Zaradności Życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej z Byczyny

Podkategoria Napoje alkoholowe

I miejsce

• Orzechówka z żurawiną błotną – Danuta Kosytorz

Wyróżnienia kategorii „Napoje regionalne”

• Kompot z kwity – Gabriela Kollmann

• Opolskie Pils – Browar Opolski s.c.

KATEGORIA Inne produkty regionalne

I miejsce

• Jajka w kminku -  Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk

Wyróżnienia w kategorii „Inne produkty regionalne”:

• Rolada z siary – Krystyna Henzel, Ranczo W Dolinie OdryGospodarstwo Agroturystyczne  

Nominacje do nagrody „Perła” w kategorii PRODUKT:

• Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka - Tradycja i Natura, Piotr Zygmunt

• Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Elżbieta Bartosik,  Joanna Bartosik

• Ser z krowiego mleka, żółty, wędzony, podpuszczkowy – Gospodarstwo rolne, Stanisław Idzi

• Miód lipowy – Pasieka Gucio Niezdrowice, Agnieszka, Adrian Urbańczyk

• Sery białe z dodatkiem, krótko dojrzewające z mleka koziego – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar Chudoba,  Małgorzata i Roman Famuła

• Lody Cassate – Cukiernia Magosz, Maria Magosz

• Ciasto ze śliwką – Lidia Fronia 

• Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz

• Nalewka melisowa – Witold Hreczaniuk

POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Restauracja Opolanka sp.z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz panczkraut

II miejsce: Feldman – Restaurants Restauracja "Nad Stawem" za harynki w cebulowej zołzie oraz oberibę na gęsto z karpiem niemodlińskim.

III miejsce:KGW w Nasalach za polski krupnik tradycyjny, pierogi z farszem z dziczyzny oraz z sosem grzybowym

Ponadto Komisja konkursowa przyznała nominacje do prestiżowej nagrody Perła 2021 dla Restauracja Opolanka sp. z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz  panczkraut.

ZWYCIĘZCOM GRATULUJEMY


Galeria