Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty!
W dniu 05.09 br. w Muzeum Wsi Opolskiej odbyła się XX jubileuszowa edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Laureaci konkursu
PRODUKT REGIONALNY
KATEGORIA „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”
Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne”
I miejsce
• Narockie Suszone Wędliny Dojrzewające (polędwica, schab, boczek) – Swojskie Jadło U Macieja, Maciej Rojewski
Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb”
I miejsce
• Hekele – pasta do chleba - Maria Rossa
Podkategoria Produkty mleczne
I miejsce – ex aequo
• Ser żółty Oberwitz - Agroturystyka - Stary Młyn (Obrowiec) - Sabina i Dariusz Blaut
• Twaróg- ser twarogowy krowi - Rhd Aleksandra Wierszak
Podkategoria Miody
I miejsce
• Miód faceliowy - Szczepan Mały
Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”:
• Kiełbasa firmowa - Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzelik
• Ser „namysłowski złoty” - AhSer Serowarnia RzemieślniczaAnna Smreczak
• Gouda – brama Morawska z kozieradką Gospodarstwo – Rolne Zielone Wzgórze, Leon Szpak
• Miód leśny – Pasieka Gucio Niezdrowice, Agnieszka, Adrian Urbańczyk
KATEGORIA „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”
Podkategoria Przetwory owocowe
I miejsce
• Pieczony rabarbar - powidła - Delicious HOME MADE Irena Jasińska
Podkategoria Wyroby cukiernicze
I miejsce – ex aequo
• Za lody z dawnych lat - Akademia Lodowe Inspiracje - Tomasz Szypuła, Tomasz Szypuła
• Malcki – Agroturystyka Ketzler's, Alojzy Ketzler
Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”:
• Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula
• Zakwas – KGW Ścinawa Mała
• Ciastka wigilijne – Cukiernia Magosz, Maria Magosz
KATEGORIA „Napoje regionalne”
Podkategoria Napoje bezalkoholowe
I miejsce
• Syrop z kwiatów czarnego bzu - Stowarzyszenie Popierania Zaradności Życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej z Byczyny
Podkategoria Napoje alkoholowe
I miejsce
• Orzechówka z żurawiną błotną – Danuta Kosytorz
Wyróżnienia kategorii „Napoje regionalne”
• Kompot z kwity – Gabriela Kollmann
• Opolskie Pils – Browar Opolski s.c.
KATEGORIA Inne produkty regionalne
I miejsce
• Jajka w kminku - Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk
Wyróżnienia w kategorii „Inne produkty regionalne”:
• Rolada z siary – Krystyna Henzel, Ranczo W Dolinie OdryGospodarstwo Agroturystyczne
Nominacje do nagrody „Perła” w kategorii PRODUKT:
• Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka - Tradycja i Natura, Piotr Zygmunt
• Karp Markowy wędzony – Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Elżbieta Bartosik, Joanna Bartosik
• Ser z krowiego mleka, żółty, wędzony, podpuszczkowy – Gospodarstwo rolne, Stanisław Idzi
• Miód lipowy – Pasieka Gucio Niezdrowice, Agnieszka, Adrian Urbańczyk
• Sery białe z dodatkiem, krótko dojrzewające z mleka koziego – Gospodarstwo Rolne Kozi Dar Chudoba, Małgorzata i Roman Famuła
• Lody Cassate – Cukiernia Magosz, Maria Magosz
• Ciasto ze śliwką – Lidia Fronia
• Kordiał z szyszek sosny – Gerard Kosytorz
• Nalewka melisowa – Witold Hreczaniuk
POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Restauracja Opolanka sp.z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz panczkraut
II miejsce: Feldman – Restaurants Restauracja "Nad Stawem" za harynki w cebulowej zołzie oraz oberibę na gęsto z karpiem niemodlińskim.
III miejsce:KGW w Nasalach za polski krupnik tradycyjny, pierogi z farszem z dziczyzny oraz z sosem grzybowym
Ponadto Komisja konkursowa przyznała nominacje do prestiżowej nagrody Perła 2021 dla Restauracja Opolanka sp. z o.o. sp. k. za pstrąga marynowanego oraz panczkraut.
ZWYCIĘZCOM GRATULUJEMY