KONFERENCJA ”Współpraca jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”
W dniach 11-12 kwietnia 2019 roku w Kędzierzynie – Koźlu, w Hotelu Hugo przy ul. Władysława Orkana 14 odbyła się konferencja pn.: „Współpraca jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Organizatorem spotkania był Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Konferencja została przeprowadzona w ramach operacji własnych w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2018-2019 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Organizator zapewnił materiały szkoleniowe, wyżywienie oraz nocleg dla uczestników szkolenia. W konferencji wzięło udział 50 osób, w tym m.in.: rolnicy, przedsiębiorcy z terenów miejsko-wiejskich, doradcy rolni, związani z rolnictwem mieszkańcy obszarów wiejskich oraz wszyscy zainteresowani.
Uroczystego otwarcia konferencji oraz przywitania uczestników dokonała Pani Renata Wojas, kierownik działu Rozwoju Obszarów Wiejskich, koordynator SIR. Pierwsze wykłady poprowadził dr hab. inż. Rafał Matwiejczuk, prof. Uniwersytetu Opolskiego. Pan Profesor w interesujący sposób opowiedział o istocie, cechach charakterystycznych i perspektywach rozwoju krótkich łańcuchów dostaw, co wywołało wiele pytań wśród uczestników. Następnie broker innowacji, przedstawiciel SIR z OODR Łosiów Pani Sylwia Dudek wystąpiła z wykładem pt. „Współpraca jako innowacyjne narzędzie w Rozwoju Obszarów Wiejskich” zachęcając przybyłych przedsiębiorców, partnerów KSOW do współpracy w ramach działania “Współpraca”.
Drugiego dnia konferencji wykłady poprowadziła dr Barbara Woś z Politechniki Opolskiej opowiadając o ziołach jako innowacyjnym produkcie turystycznym, miodach i produktach pszczelich. Tematy wykładów Pani Doktor cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, słuchacze zadawali dużo pytań, a w trakcie mogli oglądać kosmetyki ziołowe oraz próbować wyroby pszczele. Przebojem wśród ziołowych kosmetyków był krem ze śledziennicy skrętolistnej (Chrysosplenium alternifolium L.) na trądzik. Na zakończenie konferencji Pani Renata Wojas wystąpiła z wykładem pt. „Funkcjonowanie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie”.
Po części wykładowej miała miejsce degustacja różnych rodzajów miodów oraz produktów z dodatkiem miodu. Dużym zainteresowaniem cieszyła się “nutella” z miodu i orzechów laskowych oraz miód ze zmielonym ziarnem kakaowca. Między wykładowcami, pracownikami OODR i uczestnikami konferencji wywiązało się wiele inspirujących dyskusji. Na koniec każdy ze słuchaczy otrzymał zaświadczenie potwierdzające udział w konferencji. Całe spotkanie miało medialną oprawę z TVP 3 Opole na czele. Relacja z TVP 3 Opole znajduje się pod linkiem (od 9 min. 45 sek.): http://opole.tvp.pl/42210215/kurier-opolski-wydanie-popoludniowe-15-kwietnia-2019