Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Finał regionalny XVII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

W Bierkowicach 2 lipca 2017 r., podczas TRZMIELOWISKA - II Pikniku Ekologicznego odbył się  finał regionalny XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami byli Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach..

Produkty rywalizowały w czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Komisja w składzie:

Izabella Byszewska- Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,

Jan Zwoliński - Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,

Renata Wojas  - Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie,

Bogdan Jasiński - Muzeum Wsi Opolskiej,

Anna Bodzioch - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:

  1. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

I nagroda

  • Anita i Jan Gorzellik za Kiełbasa w Krauzie (w słoiku)
  • Leśniczówka M. Osieka, P. Zygmunt i Wspólnicy s.j. za salami z jelenia
  • Gospodarstwo rolne- Grażyna, Helena i Jerzy Ziaja za ser leśny
  • Dolina Stobrawy Sp. z o.o. Tomasz Paluch za miód z Maciejowa

            Wyróżnienia:

  • Jerzy Wilk za kiełbasę Młyńską „Podsuszaną”
  • Anna Kulig za twarożek wiosenny
  • Gospodarstwo rolne „KOZI DAR” Małgorzata i Roman Famuła za sery kozie wędzone krótko dojrzewające
  • Jadwiga Mały za miód ze spadzi liściastej

 

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

I nagroda

  • Urszula Surzykiewicz Gospodarstwo agroturystyczne za konfiturę ze śliwek mirabelek
  • NAPUS- OIL. s. c. Bolesław Błachowicz, Mieczysław Bednarczyk za olej głubczycki z ostropestu tłoczony na zimno
  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska „ Krystyna Preś za roladę makową zapiekaną
  • Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk za chrust - faworki

Wyróżnienie:

  • Elżbieta Rinke Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Walcach za rabarbar smażony
  • Jerzy Wilk za sok z buraków
  • Jan i Violetta Michta „Nasza Chata” Ekologiczne Gospodarstwo Rolne za mus paprykowy
  • Gertruda Drost Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Żużeli za Kołacz z masłem i cynamonem (zucker – kuchen)
  1. Napoje regionalne

I nagroda

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska za Śmietankówkę Oleską
  • Zenon Olszak za ratafię
  1. Inne produkty regionalne

I nagroda

  • Irena Wala za Śpajzę Omy

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2017” następujące produkty:

  • Schab wiśniowy – Jerzy Wilk
  • Udziec weselny – Grzegorz Ptak
  • „Żniwo sadu” – Witold Hraczeniuk
  • Orzechówka z Piotrowiny „Pietrasovka” – „Czarna Perła” – Gerard Kosytorz

 

W części gastronomicznej komisja w składzie:

Grażyna Kurpińska – pełnomocnik Zarządu Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,

Mariola Szachowicz –Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego,

Joanna Podgórska-Wiercińska – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie,

Elżbieta Oficjalska -  Muzeum Wsi Opolskiej

 Po degustacji potraw komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:

I miejsce ekipa nr 5- HOTEL SPAŁKA za Krupniok Śląski i Śląskie niebo        

II miejsce ekipa nr 9– Restauracja Na Wyspie za Zupę z karpia z pierożkami i Karpia po  

                 niemodlińsku

III miejsce ekipa nr 2– Restauracja Niebo w gębie za Rosół z kaczki z nudlami i Karbinadel

                 z ziemniakami i mizerią

 

Nominację do nagrody „Perła 2017„ otrzymała ekipa nr  9 - Restauracja Na Wyspie za Karpia po niemodlińsku.

Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne, które wręczył Wicemarszałek Województwa Opolskiego Stanisław Rakoczy.

Wszystkim uczestnikom smakowitych produktów i potraw serdecznie gratulujemy i  życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

 

Opracowanie:

Jadwiga Sadlej

Referent ds. ROW

 

Galeria zdjęć:


Galeria